Nytt krispaket för Sveriges löntagare – Försäkra din inkomst redan idag

I mars månad har över 36 000 människor varslats. Coronavirusets effekter på samhället är enormt och leder till att många förlorar sina jobb. Det är en djup orättvisa. Det är ingen löntagares fel att ett virus härjar och att deras branscher påverkas. Vi vägrar att lämna dom i sticket under denna globala olycka.

Regeringen har därför idag presenterat ytterligare ett krispaket. Satsningen beräknas kosta 11 miljarder kronor och syftar till att säkra vanliga löntagares ekonomiska trygghet i Coronakrisen. Det handlar särskilt om A-kassan, det ska bli lättare att kvalificera sig och taket höjs. Detta är de nya reglerna:

  • Kravet på hur mycket du måste ha arbetat för att kvalificera dig sänks.
  • Medlemsvillkoret uppfylls snabbare, på tre månader i stället för tolv månader.
  • Taket i a-kassan höjs från 910 kronor till 1 200 kronor per dag de första 100 dagarna fram till årsskiftet.
  • Grundbeloppet höjs från 365 kronor till 510 kronor per dag fram till årsskiftet.
  • De sex karensdagarna slopas, du får ersättning från dag ett.

Det är viktigt att du som ännu inte är med i A-kassan genast ser till att ansluta dig. Du gör det i solidaritet med andra och för din egen trygghets skull. Och se till att göra det innan den första april! Reglerna är nämligen såna att ditt medlemskap kommer att gälla retroaktivt för hela mars månad, om du skickar in din ansökan innan månadens slut. Du kommer alltså att kvalificera dig för full A-kassa en hel månad snabbare om du går med redan nu.

Vi tar oss igenom det här tillsammans. Nu råder solidaritet i praktiken. Vi tar han om varandra idag för att kunna se varandra i ögonen imorgon!

facebook Twitter Email