Satsningar på äldreomsorg, skola och jobb i Järfälla

Regeringens satsningar på välfärden i coronapandemins spår kommer att ge Järfälla 145 miljoner kronor extra under 2020. Men än så länge har den styrande minoriteten inte givit några signaler om hur pengarna ska användas. Nu vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att pengarna sätts i rullning med satsningar på äldreomsorg, skolan och jobb.

I förslaget, som kommer att behandlas vid nästa kommunfullmäktige, vill man att kommundirektören tar fram en plan över hur pengarna ska användas. Syftet är att se till att pengarna kommer ut i verksamheterna för att lindra effekterna av pandemin, precis som regeringen har avsett med de ökade anslagen.

– Det går inte att sitta och rulla tummarna och hoppas att allt ska lösa sig av sig själv. Vårt odelade fokus just nu är att rädda liv och människors försörjning, säger Eva Ullberg, oppositionsråd (S) i Järfälla.

Samtidigt som kommunerna tillskjuts mer pengar räknar SKR med att skatteintäkterna kommer att minska under den ekonomiska nedgång som uppstår till följd av coronakrisen. Men det kan inte vara ett hinder, menar Ullberg.

– Tvärtom. Det är just därför vi måste få in pengarna i verksamheterna, så att vi kan stimulera ekonomin och säkra en bra omsorg. Det vet styret också, vi har ju tillsammans antagit förslag för att underlätta för Järfällas företag. Nu behöver vi också se till att underlätta för andra grupper.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tidigare under våren föreslagit satsningar för att öka anställningstryggheten, och kvalitén i äldreomsorgen. Nu tillkommer satsningar riktade mot ungdomar. I förslaget framgår att man vill satsa på att unga efter avslutad skolgång ska erbjudas arbete eller utbildning med särskilt fokus på att säkra bemanningen inom bristyrken. Man vill också att grundskolan tillskjuts mer pengar för att säkra kvalitén på undervisningen trots den pågående omorganisationen och coronakrisen.

– Satsningarna på äldreomsorgen handlar om inget mindre än att rädda liv och ge bättre förutsättningar för äldreomsorgen. Men vi får inte glömma bort de unga. Många lämnar gymnasiet mitt i en pandemi, det krävs snabba åtgärder för att ge förutsättningar för jobb, praktik och fortsatt utbildning. På sikt kommer det att kosta mycket mera i form av otrygghet och arbetslöshet, säger Eva Ullberg.

facebook Twitter Email