Vårändringsbudgeten 2020 – Ingen lämnas bakom i krisen

Idag presenterade regeringen vårändringsbudgeten för 2020. Många av justeringarna har redan gjorts kända i takt med att åtgärder för att bekämpa Coronapandemin och dess konsekvenser har presenterats. Men den innehåller också en del nyheter.

Linjen i vårbudgeten speglar Socialdemokraternas odelade fokus just nu. Det handlar om att med alla medel tillgängliga begränsa smittspridningen, trycka tillbaka konsekvenserna för jobb och företag och skapa trygghet och omställningsmöjligheter för den som blir arbetslös. Samtidigt ska de samhällsproblem vi hade sedan tidigare bekämpas.

Utgiftstaket höjs med 350 miljarder. Det är en unik åtgärd av en sittande regering och något vi kan göra tack vare åratal av starka finanser och ordning och reda statskassan. Det ger oss utrymmet vi behöver för att klara av den här svåra situationen både när det gäller att säkra människors hälsa och försörjning.

Pengar ska inte, och kommer inte, att vara ett hinder för att säkra människors tillgång till vård och omsorg. Därför har regeringen meddelat att de kommer att täcka upp alla extra kostnader som uppstår i kommunerna och regionerna som en följd av pandemin. Utöver detta gör man en historisk satsning på välfärden, som bland annat ger Järfälla 122 miljoner extra att lägga på skolan och äldreomsorgen.

– Det är pengar som gör ett väldigt stort avtryck ii Järfällas budget. Det är vår personal i välfärden som utgör frontlinjen i kampen mot Coronaviruset. Vi måste ge dem bästa möjliga förutsättningar för att vinna den kampen. Nu kan vi göra det, säger Eva Ullberg, oppositionsråd (S) i Järfälla.

Även när det gäller stabilitet på arbetsmarknaden har regeringen vidtagit en rad kraftfulla åtgärder. Det gäller bland annat möjligheten till korttidspermitteringar, sänkta arbetsgivaravgifter och krispaket till företag som alla syftar till att rädda jobb och företag. Men trots det kommer många att förlora sina jobb, och därför gör vi stora satsningar för allas ekonomiska trygghet. Det handlar om höjd a-kassa, förenklade regler för att kvalificera sig och ökat stöd till utbildning och arbetsmarknadsinsatser.

– Det är i tider av kriser som solidariteten och gemenskapen verkligen sätts på prov. Nu mer än någonsin krävs hela samhällets samlade styrka för att se till att ingen lämnas bakom. Dessa satsningar speglar det, de representerar vår gemensamma kraftsamling för att varje enskild löntagare och företagare förtjänar trygghet även i kristider, säger Eva Ullberg.

facebook Twitter Email