Pressmeddelande: Inför sluta skjut i Järfälla

Igår meddelade Stockholmspolisen att Huddinge blir först i regionen att införa Group Voilence Intervention (metoden mer känd som Sluta Skjut). Det är handlar alltså om en amerikansk strategi där Polisen, kommunen och Kriminalvården samarbetar för att minska det grova våldet.

– Jag tycker Huddinge gör helt rätt. Vi har drivit på för att det Moderatledda styret här i Järfälla ska visa sitt engagemang och intresse för Sluta Skjut sen i oktober, men ingenting händer, säger Eva Ullberg (S) oppositionsråd i Järfälla.

Det var i början av hösten 2021 som regeringen meddelade att Brottsförebyggande rådet (Brå), Polismyndigheten och Kriminalvården får i uppdrag att sprida strategin bakom Sluta skjut till fler orter i Sverige. I grova drag bygger modellen på följande tre delar: kommunikation, sanktioner och erbjudanden om hjälp. Kommunikationen ska ge ett enhetligt budskap från samhället om att våldet måste upphöra och sanktionerna ska ge snabba och påtagliga konsekvenser av våld för hela grupper. Samtidigt ska budskapet vara att samhället vill väl och att den som vill lämna kriminaliteten ska få stöd att göra det. I Malmö har metoden testats sedan 2018 och nu övergått till ordinarie verksamhet. Testerna har utvärderats av Malmö universitet och nått goda resultat.

Under hösten 2021 har Brå, Polismyndigheten och Kriminalvården byggt ett team som ska stötta kommuner som väljer att införa modellen. Brå har därutöver beslutat att kommuner som implementerar modellen kommer få ekonomiskt stöd för inledande processledning.

– Vi måste kraftsamla för att trycka tillbaka den grova brottsligheten. Det handlar både om att satsa ordentligt på förebyggande insatser, som att alla unga klarar skolan, att alla som kan jobba har ett jobb att gå till och att socialtjänsten har tillräckliga resurser. Sen behöver vi effektiva åtgärder riktade mot de kriminella nätverken, och då är Sluta Skjut en bra metod som vi också kan få ekonomiska och personella resurser för att genomföra, säger Eva Ullberg (S) oppositionsråd i Järfälla.

Den 8 oktober mejlade Eva Ullberg (S) till kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) med uppmaningen att Järfälla bör visa sitt intresse att dela i projektet. Då var svaret att vi redan visat intresse och nu inväntar svar från polisen. Den 21 november kunde vi sedan läsa i Mitt i Järfälla att Polisregionen i Stockholm och kommunpolisen hoppas att Järfälla kommunen kan tänka sig att köra projektet. I samma artikel säger Dan Engstrand (M) att det är för tidigt att välja en enskild metod.

Under kommunfullmäktige den 17 januari ställde Eva Ullberg via en interpellation frågor till kommunstyrelsens ordförande om vad styret väntar på. Svaret då var att det finns budgeterat i år att införa Sluta Skjut eller annan evidensbaserad metod, men att de inte är beredda att hasta fram ett beslut. Det kom däremot inga svar på vilka andra metoder de tittar på eller när ett beslut kommer kunna fattas.

– Det grova våldet är inte ett nytt problem och här kan vi få både resurser och stöd för att införa Sluta Skjut. Sen kan det absolut finnas metoder som bedöms lämpligare för Järfälla, men det har jag inte fått se. Det är tyst och avvaktande från styret vilket inte är vad situationens allvar kräver, säger Eva Ullberg (S) oppositionsråd i Järfälla.

facebook Twitter Email