BANANAS!* – film och samtal

Tillsammans med Folkets Hus Kallhäll och ABF arrangerar vi en filmvisning av BANANAS!*, med efterföljande politiksamtal om miljö och arbetares rättigheter.

Bananas!* är en dokumentärfilm, regisserad av den svenska filmaren och journalisten Fredrik Gertten. Filmen handlar om en grupp nicaraguanska fruktarbetare och deras rättsliga strid med frukt- och grönsaksföretaget Dole. Den skildrar hur advokaten Juan Dominguez som ombud för sammanlagt cirka 10 000 fruktarbetare driver en rättsprocess mot Dole med anledning av bolagets användning av det förbjudna växtgiftet DBCP.

Arbetarna arbetade under 1970-talet på Doles plantager i Nicaragua. Dole använde då fortfarande DBCP under många år efter att användningen totalförbjudits i USA. Arbetarna hävdar att bekämpningsmedlet har gjort dem sterila. I filmen driver några av dem en skadeståndprocess mot Dole med anledning härav.

Efter filmen kommer vi att ha ett gemensamt samtal med Leif Isaksson, ombudsman från LO och Alex Nicolau, programdirektör för LO och TCOs Labour Law Development Program. Tillsammans kommer de berätta om internationellt fackligt arbete för arbetares rättigheter och hur vi i Sverige kan påverka genom konsumentmakt.

1 tim 30 min
Barntillåten
Biljetter finns att köpa i Folkets Hus, 50 kr för medlemmar i Socialdemokraterna och 90 kronor för övriga besökare.

facebook Twitter Email