Kvinna – Liv – Frihet: Ett kulturevenemang till stöd kvinnlig frigörelse i Iran

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet i Järfälla bjuder in till ett kulturevenemang till stöd för kvinnlig frigörelse i Iran!

Sedan Mahsa Jina Amini dödades av moralpolisen i september 2022 har Irans kvinnor varit i förgrunden för den politiska kampen mot landets förtryckande regim. Den kampen pågår fortfarande.

Demonstrationerna har mötts av brutalt våld från regimen och flera människor har mördats och avrättats till följd av sin kamp för frihet. Trots regimens grymma motstånd vågar demonstranterna fortsätta. Det visar ett stort mod som förtjänar omvärldens stöd.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Järfälla står upp för Irans kvinnors rätt till frigörelse. Därför bjuder vi in till ett kulturevenemang för att uppmärksamma kampen. I samarbete med teatergruppen Karevan sätter vi upp föreställningen “Kvinna – Liv – Frihet, en rörelse mot könsapartheid!” av den svensk-iranska regissören Helen Hemmati Hammarström, som skildrar Masha Jina Aminis öde och den fortsatta kampen för kvinnors rättigheter i landet.

Därefter kommer vi att lyssna på appeller om situationen i Iran idag och den fortsatta strävan efter demokrati och mänskliga rättigheter. Mahdis Bigloo läser ett stycke från sin bok ”Vi ska hem” och vi kommer dessutom att få ta del av iransk konst och musik.

Var: Folkets hus i Kallhäll
När: Lördag den 17 juni klockan 14:00-16:00
Pris: Gratis inträde så länge platserna räcker, först till kvarn gäller!

Om teatern:

”Kvinna Liv Frihet, en rörelse mot könsapartheid” är en föreställning, regisserad av Helen Hemmati Hammarström, svensk-iransk regissör och dramatiker, som med konstverktyg skildrar iranska kvinnors rättigheter under de senaste 44 åren av orättvisa regler och brutalitet.

Den korta berättelsen visar en del av kvinnors rättigheter, eller snarare brist på rättigheter, som iranska folk kämpar för att få tillbaka och leva normalt som andra människor.

Pjäsen utgår ifrån den hemska händelsen i Iran hösten 2022. Den tjugotvå åriga Mahsa Jina Aminis död, efter att hon gripits av moralpolis i Teheran, blev startskottet för proteströrelsen i Iran. Hennes brott: Håret var inte tillräckligt täckt.

Människorna i Iran som har levt i förtryck under 44 år, reagerade med stor rörelse på gator och torg. Iranska kvinnor leder den rörelsen idag. De vill ha sina rättigheter och frihet!

I Iran har protesterna spridits till de flesta av landets mer än 50 provinser. Stödet som västvärlden visar de protesterande kvinnorna i Iran betyder mycket! Karevan Teatergruppen i samarbete med ABF Norra Stockholms Län skapade en föreställning med berättelse, musik, rörelse och koreografi.

● Längd för scen: Max 40 min
● Språk: Svenska
● Målgrupp: unga/ vuxna

Kvinna Liv Frihet, en rörelse mot könsapartheid
Regissör / Dramatiker: Helen Hemmati Hammarström
Textöversättare/ Rådgivare: Reza Bagher
Regiassistent: Pedram Samadi
Kompositör/ Musik: Hamoon Tehrani
Dansare: Bara OlfatiScentekniker: Pedram Samadi
Kostymdesigner: Zara Saberi
Fotograf: Fahimeh Hekmatandish
Soflör: Aurora Khan
Scenansvarig: ‏Farhad Azadi
Annan musik: Azadi, Pari Isazadeh
Lay lay (kurdiska ceremonies musik)
Chamary (kurdiska ceremonies musik)
Baraye Shervin
Covermusik: Bella ciao، Pari Isazaden, Ehsan Tavakkol

I rollerna:
Soheila Karimi
Reza Bagher
Coral
Ali Ebrahimi
Aurora Khan
Arash Ehterami
Hiva Soufieh
Atti
Parvin Moridifar
Fatima Asadollahi
Minoo Khademi
Sharife Tayebifard
Och
Gästartist/sångerska: Pari Isazadeh

Karevan Teatergrupp, Stockholm
Tackar:
ABF Norra Stockholms LänSpeciell tack:
Sara Karimi
Melisa Poor Remezan
StudioBee 

facebook Twitter Email